Friday, July 20, 2018

BIGFOOT BREWERY

Since 2013
___________________________________________________________________

Home    About Us    Our Ales    Distributors    Visitation    Webshop    Download    Gallery    Contact
Festivals in 2018


WELCOME TO THE SITE OF BIGFOOT BREWERY!


TÖMEGEK KÖVETELIK
A BIGFOOT MEGNYITÁSÁT
VIRÁGZIK A SÖR BIZNISZ,
A HATÓSÁGOK TEHETETLENEK
ÉRDEKESSÉGEK
Rólunk írták Korábbi híreink

___________________________________________________________________

Aktuális állásajánlatunk

Domonyban működő kisüzemi Sörfőzde áruszállító munkakörbe teljes munkaidőbe kollégát keres.

    Elvárás:
  • - „B” kategóriás jogosítvány,
  • - középfokú végzettség.

Előny: hasonló területen szerzett tapasztalat.

Bér megegyezés szerint.
Jelentkezés fényképes önéletrajzzal a domonysor@gmail.com e-mail címen.

Megér(kez)ett a Duett, a BigFoot Sörfőzde karácsonyi söre

A fesztiválok nem mindig kifizetődők, de jelen kell lenni

2016-os évértékelő, visszatekintő beszélgetés Branda Gyulával a domonyi kisüzem vezetőjével.

- Idén már a fontosabb sörfőzdék közt emlegetik a BigFoot-ot – legalábbis a Galut&Millau kalauza így említi. Te is így gondolod?

- Számomra a legfontosabb! - mosolyog. - Egyébként meg örülök, hogy olyan mértékadó bloggerek, mint például a szóban forgó írást jegyző Drajkó Zsombor (Mese habbal), Vásárhelyi István (Pif) vagy Vétek György (Zabhegyező) - hogy csak néhányukat említsem a teljesség igény nélkül – érdemesnek tartják söreinket és főzdénket a bemutatásra.

- Ez azért is lehet, mert a legjobb pubokban megtalálhatók, tehát könnyen elérhetők az Al Capone-i miliőbe burkolt söreitek.

- Fontosnak tarjuk, hogy minél több műértővel, vagy akárcsak műkedvelővel megismertessük söreinket. Számomra ez egyfajta misszió is, hiszen nem csupán a nívósabb sörözőkben lehet BigFoot-ot kapni, hanem a szezonban szinte minden fesztiválon igyekeztünk személyesen jelen lenni, s számos étteremben tartottunk többórás sörvacsorákat is. Ez mind időigényes, s a haszna nem mérhető azonnal, ha egyáltalán mérhető valaha is. Ugyanakkor a minőségi sörök iránti igény felkeltése nélkül nekünk se lenne esélyünk a piacon.

Megéri fesztiválozni?

- Mint említettem, nem elsősorban az azonnali profit miatt jelenünk meg egy-egy nyár, ősz eleji sörfesztiválon, de azért rosszul esik, ha ráfizetéssel jövünk ki egy-egy ilyen hosszú hétvégéből. A leginkább azoknak lehet hosszútávon létjogosultsága, ahol a szervezők nem elsősorban üzleti alapon akarják ezeket a programokat tető alá hozni. Ez leginkább akkor sikerül, ha valamilyen szervezet, jellemzően egy önkormányzat felkarolja kezdeményezést. Jó példát láthattunk erre Óbudán, vagy Kőbányán az idén.

- A beszélgetésünk elején citált „gomijo”-írásban olvashatjuk rólatok, hogy „alapkollekciójuk nem sokat változott az indulás óta, söreikre a közérthetőség és az extremitásoktól való tartózkodás jellemző”. Ez - az én értelmezésemben - a megbízhatóság dicsérete mellett szólhat arról is, hogy kellene némi innováció a szortimentben.

- A fejlesztés folyamatos, hiszen még csupán három éve vagyunk jelen a kisüzemek sorában ezzel a márkával, ezért nem is engedhetnénk meg magunknak, hogy üljünk a nem létező babérjainkon. A kritikusaink sokszor nem értik meg, vagy nem találják azokat a komótosnak tűnő, termékeinkbe épített újdonságokat, amelyek nem robbanásszerűen mutatkoznak meg, mint ahogy azt a jelenlegi marketing divat követeli. Némileg visszautalva a fesztiválokra: azokon három újdonságunk is csapra került a hidegkomlózott Brand Ale Junior, a BigFoot Meggyes és a nyári Főzdefesztre készített Way of the Lager „személyében”.

Jelenleg kilenc fajta sörünk van állandóan a palettán. Mindegyiknek megvan a „rajongótábora”, ám szeretnék jövőre valami újat. Világos típusban gondolkodom, hiszen ilyen csak kettő van: a Brand Ale és a búza Silver Street. Jelenleg a félbarnák dominálnak; szám szerint öt nedű is ide sorolható: The Agent, Chicago, 2222, Ale Capone és a szezonális Duett. A barna búza Razzia mellett a barna Alcatraz teszi teljessé a választékot. Az új sörre visszatérve amellett, hogy világost szeretnék, a keserűbb ízek kedvelőinek kedveznék elsősorban: komlós felütésűben gondolkodom...

Az idei karácsonyi szezonra pedig újragondoltam az ünnepi sörünket, a Duettet. A tavalyihoz képest módosult a malátaképlete, komlózása s még a fűszerezése is jobb lett - a saját megítélésem szerint. (Az elsők közt tesztelve ezt jómagam is tanúsíthatom – M. L.) Akinek a tavalyi főzet ízlett, annak ez is tetszeni fog, s remélhetőleg további híveket is szerez magának. A napokban palackoztuk, így most már csapoltan és üvegben is elérhető a nagyközönség számára is. Bízunk benne, sokaknak megédesíthetjük vele az év végi ünnepkört és az ahhoz kapcsolódó pihenést!Marján Lászlówww.bigfootsorfozde.hu © 2013-2018
Design: Valkat Soft

Felkerekedett a Nap, avagy itt a jó idő!

Olyan rég volt az utolsó bejegyzés, hogy voltaképpen ez lesz az első. Pedig rengeteg minden történik velünk, természetesen nem arra gondolok mikor a domonyi kanyarban, szállítás közben, leborult egy fél raklap üveg.

Ezen a héten sikeresen abszolváltuk az első megmérettetésünket a Miskolcon megrendezett Jubileumi Sörversenyen. Söreink rendre megállták a helyüket. Az eredményt becsülendőnek tartom, figyelembe véve, hogy alig pár hónapja munkálkodunk. Külön örömmel tölt el a 2222 (Négykettes) sikere, amely bekerült a legjobbaknak megítélt sörök közé. Egy arany diploma mégiscsak méltó választ ad egy frappáns, de sok ponton vitatható, neten található sufni zsűrizésre.

A folyamatos jó idő visszafordíthatatlan jeleit mutatja a nyár közeledtének. Ez többek között üres tartályokat jelent számunkra. Minden friss főzetben benne lakozik már valami új, az előzőekhez képest kifinomultabb szaktudás, közelebb kerülve az elérhetetlen tökéletességhez.

Legértékesebb hírünk az, hogy üveges söreink eltarthatóságának lépcsőzetes emelésével (egy kivételével) már elértük a kívánt kilencven napot, ezzel is könnyítve a partnereink munkáját és ösztönözve vevőink vásárlói kedvét.

Söreinkből a világos búzát nemsokára feláldozzuk a termelés zökkenőmentességének oltárán. Ez nagy büntetés (a sörnek és nekünk egyaránt). Fájó szívvel tesszük, mivel az egyetlen bűne a szerényebb testesség.

Végezetül feltétlen említést érdemel a nagy közönség kedvenc Razzia, amit minden BigFoot szurkoló dicsér. A csajos Chicago, aminek aroma komlói csiszolásával kívánjuk kiadni a Chicago Blues-t, a szigorú Ale Capone, a rakoncátlanul sokáig erjedő Alcatraz, ami ezzel szemben, hálából még a kételkedőket is megmosolyogtatta. És most visszakanyarodva a történet elejére: a Négykettesre, amelynek malátaképlete és hidegkomlózása igazi presztízskérdést jelent számunkra.

BGy.

2222 - A BIGFOOT SERFŐZDE ZÁSZLÓSHAJÓJA

2014-02-28

A Bigfoot Serfőzde a hazai, kézműves sör-kultúra egy új, meglehetősen férfias képviselője, lendületes, angolszász típusú, felsőerjesztésű nedűkkel rúgta rá az ajtót a gyanútlan sörkedvelőkre tavaly. Ehhez mérten a cég zászlóshajója, a napokban debütáló 2222 (Négy Kettes) is egy igen maszkulin IPA (India Pale Ale) a maga 6,5%-os maligánfokával, egész fejet kitöltő, markáns ízével. Az ominózus sör pikantériája, hogy brutalitását egy ellenállhatatlan gyümölcsös aroma kompenzálja, ne lepődjünk meg, ha hamar a fehérnép köreiben is népszerű lesz. Eleve a név sem kispálya: az alapvetően speakeasy-koncepciójú brand Al Capone legendás, South Wabas sugárút 2222. szám alatti épületéről nevezte el termékét. A 2222 nem olcsó pia. Branda Gyulától, a főzde egyik tulajától megtudtuk, nem áll különösebb misztikum ennek hátterében: a lehető legjobb minőségű alapanyagokból készül a produktum, azt a bizonyos, gyümölcsös árnyalatot pedig nem mesterséges aromák adják, pusztán a komló, a maláta valamint az élesztőkkel való játék. Néhány kézműves krimóban (pl. Élesztő) már tesztelhető, hamarosan palackban is viszontláthatjuk.

http://www.rockstar.hu

SÖRVÉLEMÉNYEM

Megosztás

- Drágám, neked melyik a kedvenc söröd? - kérdezte tőlem feleségem a minap. Mert azt látja, hogy mióta felfedeztem magamnak (és a nádudvari Molnár Italdiszkontnak) a domonyi Bigfoot Sörfőzdében készülő minőségi kézműves magyar söröket, azóta olyan élvezettel tudom kortyolgatni ezen nemes nedűket, mint más seritalt sosem azelőtt az elmúlt tizenöt évben (azóta alkotunk egy párt).

- Hát, tudod, kicsit úgy vagyok vele, mint a gyerekeimmel! - válaszoltam kisvártatva. Igaz gyerkőcből nekem „csak” kettő van, míg a Bigfoot család kilenc „főt” számlál. – Nem tudok, s nem is akarok közülük választani – ennyi a gyerekhasonlat része.

- Láttam karácsonykor a Duettet favorizáltad! – próbált mégis kiszedni belőlem valami konkrétumot.

- Igen, az a különleges „mézeskalácsos”, fűszeres ízvilág nagyon illett az ünnepi miliőhöz. Mellesleg édesapámnak is nagy kedvence lett – erősítettem meg észrevételét. Ha már így rákérdezett, elsoroltam neki, miért is kedvelem a többi fajtát is.

– Az Alcatraz - édesszájú lévén - hamar a szívembe lopta magát az édeskésebb aromájával. Ráadásul a csoki malátás nedűhöz társítottam egy falat minőségi étcsokoládét. Voltak, kik kikerekedett szemekkel néztek rám e miatt, de akik megkóstolták úgy vélték: életképes párost alkotnak.

A Brand Ale – bevallom – elsőre nem fogott meg, bár sok ismerősöm erre „cuppant” rá leginkább. Aztán összebarátkoztunk, s rozmaringos bájával magával ragadott.

Silver Street –a világ legjobb élesztőjével készült világos búzasört még a búzasöröket évtizedek óta elkerülő édesapám is hamar a kedvencei közé emelte. Ez önmagáért beszél.

A Razzia sötét búzasör, ami számomra, mezei sörfogyasztó számára egy unikum volt, hiszen a búzasör nekem egyet jelentett a világos, már-már elviselhetetlenül savanyú habzó itallal. A Razziában a búzamaláta savanyúságát harmonikusan egészíti ki a többi három maláta.

Az Ale Capone-t csupán csapolva csodálhattam eddig, de kesernyés íze hamar utat talált az ízlelőbimbókhoz.

Ha már keserűség harmóniájánál járunk, nem hagyhatjuk szó nélkül a fiatalok nagy kedvencét a Chicago-t, amely aromája mellett vöröses színével is szépséget jelenít meg.

A kesernyés élményorgia betetőzője számomra a Bigfoot Sörfőzde aranydiplomás söre a 2222, amelyet, bevallom, még egy borház udvarán is előnybe részesítettem a hazai pályán szereplő – egyébként nem megvetendő – roséval szemben.

Személyes kedvencem lett megjelenésekor a The Agent (addig az Alcatraz vitte a prímet). The Agent - az ügynök haláli (finom). Legutóbb fősulis koromban vagy 20 éve éreztem hasonló ízeket az Amstel Goldot kortyolgatva, de ez még annál is sokkal zamatosabb.


Marján László