Üdvözlünk a BigFoot Sörfőzde weboldalán!
Figyelem! Az oldalra csak 18 éven felüliek léphetnek be.
Üdvözlünk a BigFoot Sörfőzde weboldalán!
Figyelem! Az oldalra csak 18 éven felüliek léphetnek be.
2020 augusztus 19, 15:28
2019 november 27, 18:41
A IV. Indoor Sörfesztivál - korlátlan sörkóstolás a Gellértben című rendezvény második, egyben befejező része, amit a sörvacsorának és a konklúziónak szentelek.
A BigFoot Sörfőzde csapjain a ChampLion’s mellett az egyedi sötétebb színvilágot, de ezzel együtt kellemes aromákat adó búzasör, a Razzia és a zamatos BigFoot Meggyes folyt a csapról - sokak örömére. Palackosan pedig kapható volt: 2222 (díjnyertes amerikai IPA), Chicago, Silver Street (világos búza) és a porterük, az Alcatraz. A vacsoráig összesen tucatnyi sört kóstoltam az IPA-variációktól kezdve, a gluténmenteseken át a milk stoutig.
Az ötfogásos sörvacsorához Katona Csaba (sör)történész konferálása remek ötletnek tűnt, de a hangosítás minősége és/vagy (inkább) a vacsoravendégek zajszintje miatt csak gondolatfoszlányok jutottak el füleinkhez. Úgyhogy háromfős asztaltársaságunk nem tudta igazán megfejteni miről is szólt a méltán elismert szakember aperitif-előadása.
A vacsora minden fogása és sörválasztása telitalálat volt számomra, köszönet érte Lutz Lajos (Pierrot, Head Chef) és Vona Róbert (Gellért Söröző, Chef) (s)örömfőző párosának, akiket méltó módon meg is tapsolhattunk a végén. A falatokat nem nevesítem, hiszen az itt, a vacsora weboldalán hitelesen olvasható: http://indoorsorfeszt.hu/giorgio-sorvacsora
Az étkezés végeztél volt még két óránk az éjféli zárásig, ezért az addigra már zsúfolásig telt első emeletre lépdeltünk vissza tágítani kraftsör horizontunkat és az ekkora már igencsak leterhelt bendőnket. Még egy ribizlis főzetet és egy russian imperial stoutot megkóstoltam, így egy híján húsz nedűvel ismerkedtem meg ezen a péntek este. Tekintettel élemedett koromra (és az ötórai kelésre), már zárás előtt egy órával elhagytuk a magyar kézműves sör legnagyobb téli seregszemléjének színvonalas színhelyét.
És hát a konklúzió! Először, de reményeim szerint nem utoljára jártam az Indoor sörfesztiválon. Tavalyelőtt még csak barátkoztam a gondolattal, tavaly erősen gondolkodtam rajta, de fejtörésem oly soká húzódott, hogy minden jegy elkelt mire kivekengtem magam (nem kell nevetni, soka jártak így idén is! J)
Egyik hiányérzetem abban támadt, hogy nem minden főzde tartotta magát az előzetesen megadott csapkiosztáshoz, így voltak finomságok, amikre hiába fentem a fogam, s terveztem be a kóstolási listámba. A telt ház miatt voltak jó néhányan, akik szerettek volna, de már nem tudtak leülni, vagy akár szabad pultot sem találni.
Összességében azonban abszolút kedvező volt számomra az összkép. Illusztris környezetben, elegáns üvegpohárból kóstolhattuk (amit kérésünkre minden egyes kóstolás után cseréletek)a közel százféle csapra vert finomságot, amit nemhogy télen, de nyáron sem tudunk nagyon megtenni ilyen idilli miliőben. Az ár-érték arány is igen kiváló volt, hiszen 9.990 forintért az ötfogásos vacsora mellé egy egész (nyolcórás) műszakon keresztül kóstolhattuk a sereket. Ezt decinként egy nyári kézműves sörfesztiválon 200-250 forint alatt nem ússzuk meg.
Jövőre találkozzunk az V. Indoor Sörfesztiválon! J
Sörhabos üdvözlettel:
Marján László
duplaapa.blog.hu
2019 február 19, 13:27
A tél legnagyobb minőségi sörös találkozója BigFoot Sörfőzde legelegánsabb „otthonában” zajlott a Valentin Napot követő hétvégén.
A IV. Indoor Sörfesztivál - korlátlan sörkóstolás a Gellértben című háromnapos dzsemborira már hetekkel előtte készülni kellett, hiszen a sörvacsorával kombinált korlátlan kóstolójegyek nagyon hamar elfogytak. Sőt a fesztivál hetének elején már a sima elővételes jegyek is gazdára találtak, a helyszínen kapható jegyek pedig szinte percek alatt keltek el.
Szóval én harmadmagammal utaztam Nádudvarról pénteken már a sörvacsorás jeggyel zsebemben. Egy kedves ismerősöm éttermében, a Zweckedliben ebédeltünk. Majd a szállásunk elfoglalását követően a vágyakozás a szabadság érzésétől fűtve sétáltunk át a Szabadság-hídon hogy pontosan a 16 órai nyitásra be is léphessünk a Danubius Hotel Gellért előcsarnokába, ahol egy kedves kis sörrelikviás kompozíció fogadott bennünket. Karszalag átvétel, ruhatár – s, már indultunk is az első emeletre.
Azt már otthon konstatáltuk a sörlista megtekintésekor, hogy lehetetlen lesz minden nedűt szájunkra venni, ezért ütemtervet alakítottam ki vacsora előtti és utáni terminusokkal. Ez a terv azonban már az elejénfelborult, mivel a két barátomat egyből elragadta a bőség zavara és az impulzusok kerítették őket hatalmába, na mega helyes hölgyek, ezért elsőként a Karl Microbrewery Maibock-kja, a Simon söre került poharunkba, ami azért alkoholfokra nézve elég kemény a maga 7%-ával…
Ezután – eredeti terveim szerint itt kezdve – én „hazatértem” a BigFoot Sörfőzde (Fót Kézműves Sörfőzdével testvéri közösségben álló) standjához pár képet készíteni a Facebookra, illetve megkóstolni csapolva a 2018. évi birkózó világbajnokság hivatalos sörét a ChampLion’s-t: üdítő volt egy könnyű, de finom szűretlen láger az ale-tengerben. J
A következő rész a sörvacsoráé és a konklúzióé lesz.
Addig is bontsatok egy szép (megújult) fémesen kék kupakos BigFoot sört mindannyiunk egészségére! J
Sörhabos üdvözlettel:
Marján László
duplaapa.blog.hu
A 2013. esztendőben megadatott az a lehetőség, hogy beindítsunk egy újabb hazai sörfőzdét, a Bigfoot-ot. Megkíséreljük a sörfogyasztásnak egy modern, új formáját megteremteni, és evvel törekszünk a mindenkori sörfogyasztók kielégíthetetlen szomjúságának csillapítására. Söreink készítésénél - a hazai serfőzdék legújabb képviselőjeként - alapvetően felsőerjesztésű technológiát alkalmazunk, amely angol és amerikai receptek felhasználásával nyújt új ízeket, bővebb választékot a vitathatatlan minőséget elváró, sört kedvelő és hozzáértő fogyasztók számára. Kiemelt törekvésünk vevőink elismerésének elnyerése, az általuk megfogalmazott értékelések maradéktalan felhasználása, igazodva az értékes hazai hagyományokhoz és a korszerű nemzetközi irányvonalhoz.
Bízunk benne, hogy ezen visszajelzések segítségével a megfelelő irányba tudjuk irányítani söreink ízvilágának, jellegének fejlődését. Ennek elengedhetetlen formája az évszázados gyakorlat továbbvitele, azaz a tiszta alapanyagoknak alkalmazása: ezek a maláta, a komló, az élesztő és a jó minőségű ivóvíz.
Büszkén jelenthetjük ki sörfőzdénkről, hogy korszerű, és a legújabb kisüzemi sörfőzdék technológiájával rendelkezik.
Gyártósorunk megfelel a szakma maradéktalan elvárásainak. Biztosítja a minőségi sörök elkészítését, amely azt jelenti, hogy képes a sörfőzéssel, annak körülményeivel és nem utolsósorban a sör jellemzőivel szemben megfogalmazott és meg nem fogalmazott elvárásokat teljesíteni, amelyek közismerten fontos szerepet játszanak az ízek alakulásában vagy akár a sörök eltarthatóságában.
Cégünk menedzselését és szakmai irányítását Branda Gyula látja el:
"Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a kilencvenes évektől elinduló magyarországi sörfőzdék életének alakulását közvetlen közelről kísérhettem figyelemmel. Ez azt jelenti, hogy a legkülönfélébb kisebb és nagyobb szakmai munkálatokban részt vettem."
"Az ország számos sörfőzdéjében megfordulhattam, hogy ott tevékenyen segítséget nyújtsak, vagy új lehetőségeket ismerjek meg. Van rálátásom a sörpiac emelkedő jó szakaszaira, de rossz ciklusaira is. Szerencsére mára elmondhatjuk, hogy ez a piac megfelelő pozícióba jutott, és bízom benne, hogy partnereinknek / vevőinknek és saját magunknak is számtalan örömet és lehetőséget tartogat. Lehetővé vált, hogy egy most kínálkozó bíztató lehetőséggel éljek. A legjobb itthoni szakemberek támogatásával, valamint kétéves angliai tartózkodásom alkalmával összegyűjtött benyomások segítségével, az élelmiszeripar eme nemes szomj oltóját végre igazi kézműves termékekké léptethessem elő. Reményeim szerint munkánk minden sört szerető és abban kételkedő ember tetszését el fogja nyerni."
Négy kettes, avagy a 2222
A sörfogyasztók körében rendkívül népszerű amerikai IPA-k (Indian Pale Ale) családjába tartozó termékünk. 6,5 %-os, félbarna, szűretlen sör. Egyedi malátaképlete testességet, különleges komlói a férfias keserűség mellett citrusos és virágillatokat jelenítenek meg ízvilágában. Az idei évben megrendezett sörversenyen elnyert arany diplomájával, sörfőzdénk méltó zászlóshajója.
Névválasztásával a híres bandavezér, Ale Capone főhadiszállása előtt tisztelgünk.
Brand Ale
Sörfőzdénk szortimentjének belépő szintű söre, - frissítő, malátaközpontú ital - egyszerű és barátságos szűrt sör. Négy és fél százalékos alkohol- tartalma kiváló lehetőséget nyújt akár a közepesnél nagyobb mennyiség elfogyasztására is.
Szürke ballon, borosta, AK-47 és világos sör - minden gengszter így kezdi.
Chicago
A korai XX. század ízeire emlékeztető pale ale, amit az egyedisége hangsúlyozása végett új műfajmegjelöléssel illetünk és Alphonse pale ale-nek hívunk. Gyönyörű vöröses színét számtalan féle minőségi malátából nyeri, leheletnyi pikáns keserűségét pedig abból, hogy csakis aromakomlókat adtunk hozzá - Saphirt és Traditiont.
Ez Chicago éjszakai élete - habkönnyű züllöttség - ez az amitől frászt kapnak a prohibicionisták!
Alcatraz
Sötét és édeskés, alkohol tartalmát tekintve 5,6 % -os, közepesen erős, hagyományos felsőerjesztésű barna sör. Ízében a müncheni maláta dominanciája uralkodik, kóstolásánál testes jelleme szembetűnő.
Egész életében arra vágyott, hogy jó kocsiban furikázhasson - most megkapta: gyönyörű fekete hullaszállítóban gyönyörű fekete koporsó.
Silver Street
Világos búzasörünk. A Weihenstephan színtenyészet élesztőjével készül, mely a világ legjobb törzseként ismert. Egy búzasör lelke az élesztő, testnek pedig a búzamaláta mellé hagyományos pilzeni malátát választottunk.
Nincs is annál jobb, mint egy selymes búzasör mellett nézegetni a táncosnőket a Silver Streeten.
Ale Capone
Al Capone még nem ihatott igazi amerikai IPA-t, mert a szesztilalom 1920-ban hazavágta az amerikai sörkultúrát és az IPA-t csak a nyolcvanas években élesztették újra. Ezért a mi IPA-nk sem klasszikus IPA, inkább egy századeleji ale, ötféle malátából, és hatalmas, frissítő tavaszi komlóillattal.
Ez a sűrű balzsamos keserűség a hatalom íze, és jobban megnyugtat, mint a revolver súlya.
Razzia
Sokáig azt sem tudtuk itthon, hogy búzasörből van sötét is. Ma már szerencsére tudjuk, hogy a varázslatos weihenstephani élesztő a sötétebb malátákból is kihozza a maximumot, és hogy a pörköltebb ízek nem feltétlenül vesznek össze a búza napfényes személyiségével. A razziában négy féle sötét maláta keveréke biztosítja a harmonikus mélységeket.
Egy durva razzia után semmi nem nyugtatja meg annyira a gengszteridegeket, mint egy testes barna búza.
The Agent
Dacolva a végsőkig nemesített fűszerekkel, hátrahagyja a modern trendeket. Visszanyúlva Nagy Britannia iparosításának korszakába, angol komlókon keresztül mutatja meg karakterét. Ötféle nemes malátájából döntően a Pale Ale dominál. Maláta ízű, mégis száraz, enyhe keserűség és mélygesztenye szín jellemzi.
Sötét idők, fényes malátabirodalmába beépülő ügynökök. Mélygesztenye színnel díszített, lágyan guruló színfalak mögött.
A sör készítésének folyamata az ókorig nyúlik vissza. Különböző gabonák aszalhatóságának és vélhetően a spontán erjedés megismerésével kezdődött, egy alapvetően egyszerűnek tűnő technológia mentén. A XIX. századi élesztő gyártás beindulásával, majd a különböző malátatípusok és erjesztési technológiák segítségével a söripar óriási fejlődésen ment keresztül.
A sör fogyasztása sokunk számára magától értetődő, gyakorlottak vagyunk benne, határozott véleményünk és elképzelésünk van a jó sörről.
Ha szeretnéd megtapasztalni a BigFoot Sörfőzde elkötelezettségét eme remek szakma iránt, látni a munkánkat befolyásoló tényezőket, választ kapni a hétköznapok rejtelmeire, gyere el hozzánk a következő főzdelátogatásra!
A látogatás alapdíja: 3990.-Ft.
A díszdobozos szettel együtt: 7990.-Ft.
Időtartama hozzávetőlegesen egy óra.
A jelentkezéseket e-mail-ben a domonysor@gmail.com címre kérjük.
Várunk mindenkit szeretettel,
Branda Gyula
A Zöld Pecsét Kávézó és Borbár király hely, a domonyi kézműves (csapolt) sörök keleti végváraként is szolgál a Király utca 8. szám alatt.
Előző írásomban megígértem, bemutatom azt az igényes egri szórakozóhelyet, amely a kultúra ás a kulturált sörfogyasztás egyik kiemelkedő szentélye a hevesi megyeszékhelyen.
Jómagam feleségemmel együtt kerestem fel egy június végi, napsütéses hétköznap délután a pubos hangulatú helyet.
A korai időpont okán csupán egy törzsvendég üldögélt a pultnál, mi pedig helyet foglaltunk az igényesen kialakított asztalok egyike mellett, amelyek egy-egy félbevágott hordóra ültettek. a kényelmes fotelben helyet foglalva már adhattuk is le a rendelést a készséges pultosnál, Mező Csabánál, aki egyben a tulajdonos barátjának is vallhatja magát.. Mi mást, mint egy-egy finom csapolt kézműves sört kívántunk. – Frissen csapra verve a BigFoot Meggyes söre! – ajánlotta Csaba, ezt kértük páromnak. A hármas csapon a Fóti Pils és Fóti Zwickl között mosolygott a Bigfoot Alcatraza. A barna előtt illik egy „szőkét” is kóstolni, ezért a Zwicklből kértem egy korsót (a Pilsüket két nappal korábban, az Utcazenészek versenyén ízleltem) - megértem, hogy az egykori versenysörből sztenderd kínálatúvá vált e nedű.
A Fóti Sörfőzdével a BigFoot Sörfőzde az elmúlt két évben többször is megjelent együtt, főleg fesztiválokon. Pár üzlet jelenleg is kínálja egyszerre söreiket, főleg palackos fronton. A Zöld Pecsét az egyike azon unikális helyeknek, ahol csapoltan is együtt járnak.
A következő kör azonban már az elsőszámú Bigfootos kedvencemé az Alcatrazáé volt. Az a gyöngyöző gyönyörűség kecses korsóban, impozáns környezetben, ideális hőfokon. Ismételten rabja lettem! Olyannyira, hogy gyorsan kértem még egy kört. (E sorok írása közben is éppen egy Alcatrazt (igaz itthoni munka lévén, üvegest) kortyolgatok, egy minőségi 81%-os kakaótartalmú étcsokoládéval kísérve.
Közben körbenéztem a Zöld Pecsét belső tereiben. Számos művészeti alkotás ékíti a falakat. Mint megtudtam, a tulajdonos, Bóna András előszeretettel ad teret a tehetséges fiatal képzőművészeknek. Egy-egy kiállításért „cserébe” mindegyikül itt hagy egy jól sikerült alkotást, így szépen díszítetté válnak a falak. Még a mellékhelyiségeket is e művészek alkotásai díszítik. Nagyon egyedi. Mondhatni, még megkönnyebbülni is művészi e helyen. A kerthelyiségben könyvespolcok, amelyről a vendégek örömmel emelnek le egy-egy kötetet, s olvasnak belőle néhány mondatot barátaiknak. Pár lépéssel arrább már egy egyedi 30-40 fős koncerthelyiség, ahol jellemezően feltörekvő rockzenekarok adnak ízelítőt tudásukból.
Talán az első benyomással kellett volna kezdeni. Mr. Zéró alias Sziszokai Krisztián graffitii díszítik a homlokzati részeket, amelyek már messziről egyedivé varázsolják a helyet, a Zöld Pecsét Kávézó és Borbárt. A vendéglátóhelyet azért hívják így, mondta félig humorosan a tulaj, mert mennyivel jobban hangzik, hogy, hangoskodnak a kávézóban, mint, hogy nagy a zaj a szomszéd kocsmában...
Azért úgy néz ki, hogy a kézműves sör nagy hangsúlyt kap náluk, mivel már a kezdetek óta megtalálhatóak kínálatukban a domonyi „műalkotások”, mind csapolt, mind üveges kiszerelésben. Elkötelezettségüket jól jelzi, hogy már kétszer tartottak együtt kóstolói estet. Az elsőn olyan jól szerepelt Brand Ale és társai, hogy a következőre már be sem fért minden vendég, akkora volt az érdeklődés. – A Zöld Pecsét az egyik legjobb partnerünk. Bóna Andrásék remek példái az innovatív, csupa szív vendéglátásnak. Elköetlezett hívei a minőségnek – beszélt a helyről és vezetőjéről Branda Gyula a BigFoot Sörfőzde vezetője.
A célközönségük a kulturáltan mulatozók tábora, akiknél nem elsősorban a ledöntött alkoholmennyiség a szórakozás mércéje, hanem az igényes italok, kiemelten a kézműves csapolt sörök (preferáltan BigFoot Sörfőzde remekei) fogyasztása egy-egy jó beszédtéma közepette. – A minőségi italokért (köztük a kézműves csapolt sörökért), a jó hangulatért jöjjenek be az emberek, s ne az olcsó italokért!- vallják a Zöld Pecsétben.
Kíváncsi voltam a 2014 januárja óta működő hely névadására is. Honnan ered a Zöld Pecsét elnevezés? Korábban működött a vár környékén egy taverna, amelynek ugyanez volt a neve. Az a hely már nem működik, de a szellemiségét szeretnék tovább vinni. Többek között a helyi és más környékről származó tehetséges feltörekvő művészek alkotásainak is helyet adva.
Búcsúzóul még egyszer körbejártuk a kellemes hangulatú szórakozóhelyet. A míves kályha szép látvány, télen minden bizonnyal kellemes meleget ad, de a kánikulában érdekesen festett benne az eltüzelendő papírhulladék – bizonnyal hűvösebb nyárestékre tartogatták.
Jó, hogy van az igényes sörbarátoknak vidéken is egy ilyen fellegvára, amely kimondottan nem a profitra, hanem kellemes miliőre lett megálmodva. Hogy mért? – Így nőttünk fel, ezt hoztuk magammal! – kapom a kézenfekvő választ a hely két „motorjától” Bóna Andrástól és Mező Csabától.
Kedvem lenne máris visszatérni! Lehet, hogy ezzel nem is várok sokáig.
Marján László
A Domonyban főzött kisüzemi sörök egri helytartója, a Zöld Pecsét Kávézó és Borbár jóvoltából a BigFoot Sörfőzde csapra vert nedűit kóstolhattuk június 17-től 21-éig a Gárdonyi téren muzsikaszó kíséretében.
Öt napon át folyt a zene a történelmi belváros számos pontján, így a helyi ikonikus íróról elnevezett placcon is. A már jól ismert „diplomázott” sörremekek, mint az Alcatraz, a 2222 és a Razzia mellett újdonságokat is találtunk. A The Way of the Lager az idei Főzdefeszten mutatkozott be, hiszen annak mottója, ugye a „Vissza a lagerhez” volt. - Ez egy pilseni típusú sör, aminek a befejezése nem a sör megszűrése, hanem egy hidegkomlózás aroma komlókkal – tudtuk meg Branda Gyulától, a sör megálmodójáról és főzőjétől. A nyári gyümölcsszezon jegyében megjelent a BigFoot-os kínálatban a meggyes sör is a hölgyek és az édesszájú urak örömére. - A meggyes csak csapolva lesz, illetve van. Kifejezetten fesztivál sörnek készítettük. Ettől függetlenül vitt mar belőle par üzlet is – árulta el Gyula. Aki kedveli a gyümölcsös vonalat, annak érdemes megkóstolnia egy-két pohárral.
Az öt domonyi főzethez ezúttal csatlakozott egy „testvér” sör is: a Fóti Pils várta a könnyű világosra vágyókat.
A Zöld Pecsét Kávézó és Borbár fiatal vezetője Bóna András a sörcsapolás közepette kifejtette: elkötelezett híve a kulturált szórakozásnak, ezért is tartja fontosnak, hogy minőségi italokkal megjelenjenek ilyen jellegű rendezvényeken. A pozitív attitűd hallatán úgy döntöttem, meglátogatom a helyet ahol Egerben ezek a gondolatok tárgyiasultak is. Így kerültem az utcazenészek versenyét követő napon a Király utcai Zöld Pecsét Kávézó és Borbárba, ami inkább egy igényes pub, de erről majd külön írok...
Marján László
Utcazenészek versenye Egerben
A hevesi megyeszékhelyen tevékenykedő vállalkozók versenyt hirdettek utcazenészeknek, vagy utcán zenélni hajlandó bandáknak kerek 1 millió forintos fődíjjal. A megmérettetés 2016. június 17-étől június 21-éig tart. Az egymillió forintos fődíjat a Purga zenekar vitte el, mivel ők gyűjtötték be a legtöbb Like érmét a játékban részt vevő éttermek, pavilonok (mint a BigFoot Sörfőzdéé) fogyasztó vendégeitől.
Az Óbudai Kulturális Központ Nonprofit Kft. a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének partnerségével és az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal támogatásával 2016. május 21–22-én rendezte meg sörfesztiválját Óbuda egyik legszebb részén, a Fő téren és a Szentlélek téren. Az Óbudai Sörfesztivál – Kisüzem 2016. nevű rendezvényen 30 hazai sörfőzde200 sörével várták a vendégeket.
A BigFoot Sörfőzde is hangsúlyosan képviselte magát, és a minőségi magyar kisüzemi söröket ízléses pavilonjával, diszkréten, de határozottan árnyékot adó napernyőivel.
Domonyi főzdéjükből a megszokott és elismerten finom ízek mellett, mint az Alcatraz (Aranydiploma, 2016), a 2222 (Aranydiploma, 2014), a Razzia (ezüstdiploma, 2014) vagy a legnépszerűbb sörük, a Brand Ale (Bronzdiploma, 2016) mellett utóbbi új "rokonát" a Brand Ale Juniort is csapra verve találtuk.
Ha már így esett, meg is kóstoltuk a fiatal italt: a hidegkomlózással frissített nedű még a keserűséget csak mérsékelten kedvelő hölgyek körében is sikert aratott könnyed, nyárias aromájával. A fesztiválok kedvence lehet, hiszen palackozását egyelőre nem tervezik.
Marján László
A XI. Miskolci Nemzetközi Sörversenyen beszélgettünk a szervező Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét (KSE) közel egy évtizedig irányító Vaskó Györggyel. A vele készített interjúnkat itt olvashatják.
A rendszerváltást követően 1991-től kezdtek megalakulni a kisüzemi sörfőzdék hazánkban. ’92-től gyorsult fel igazán a fejlődés: több száz vállalkozó adta fejét sörfőzésre. Az egyesületalapítás rá egy évre fogalmazódott meg. 1994-ben meg is valósult, Kerekegyházán az ottani sörfőzde tulajdonos, Domján István kitartó munkájának köszönhetően. Ez komoly feladat volt, hiszen az alapító 140-150 sörfőzde ugyanennyi féle akaratot testesített meg. A következő 12 esztendőben ő is vezette az egyre erősödő civilszervezetet. A cél az érdekvédelem mellett a szakmai képzés, a tapasztalatcsere, valamint a kulturális rendezvényeken (kezdetben még nem voltak sörfesztiválok) színvonalas arculattal való megjelenés volt.
A sörverseny fejlődése
Az 1996-os millecentenáriumi ünnepségen, saját standon jelenhettek meg, el is nyerték a Közönség Nagydíját. Az egyesületi tagok, ha már jelentős létszámban összegyűltek, meg is rendezték az első sörversenyüket. (A második alkalomtól mindmáig Miskolc ad otthont az összejövetelnek).
A fentiekben leírtakról Vaskó Györgytől, az egyesület elnöki posztját 2006-tól 2015-g ellátó szakembertől tájékozódtunk, aki a sörverseny történelmébe is beavatott bennünket.
- Ott fogalmazódott meg, hogy a versenyt folytatni kell és tovább kell fejleszteni. Az első megmérettetésen három kategóriába (világos, barna és prémium) soroltuk a söröket. ’98-tól pedig már nem csak nemzetközivé vált a verseny, hanem a szakmai eszmecserék és találkozások helyszíne is lett az összejövetel; sőt import, Japánból származó ital is szerepelt a palettán. Ekkor már egyértelműen látszott, igény van a folytatásra. Az időben még kétnapos versenyeket tartottunk, így volt idő kicsit megállni a mindennapok rohanása közepette, s ünnepelni magunkat.
A versenykategóriákat is sorba vettük segítségével.
- 2006-ban a sörök minősítésénél már besorolás is megjelent, majd két évvel később 5-re bővült ez a szám a gyümölcsösök megjelenésével, s így volt ez 2010-ben is. 2012-től alkalmazzák a jelenlegi BJCP rendszert, ami 81 különböző kategóriát különít el. Az idei versenyen ebből 47 féle besorolásban szerepeltek sörök. A személyes véleményem, hogy ez nagyon sok kategória, ami torzíthatja is az eredményeket. Elég lenne kevesebb, a fogyasztók által is könnyen beazonosítható, közérthető kategória, hiszen a sör a fogyasztókért készül. Meg is fogalmazódott bennem egy javaslat: a főzdéket úgy tegyék próbára, hogy legyen 8-10 kategória. Ebben lennének alapkategóriák, s lehetne rotálódva, olyan, ami az aktuális trendeket követi, vagy éppen az elé megy.
Törvény általi „rostálás”
A kisüzemi sörfőzők nehézségeiről szintén ejtett szót Gyuri bácsi, aki 1992-ben alapította meg saját kisüzemét Serforrás néven.
- Húsz éve több mint 360 fős magyar sörfőzde működött, ugyanakkor Csehországban mindössze 60 körül. Ma ez a szám éppen fordítva van. A cseheknél több mint 360 kisüzem virágzik, míg nálunk öttucatnyira csökkent a működő egységek száma. Az okok között keresendő, hogy a cseh turizmus felkarolta a sörfőzdéit, sör útikalauzt adtak ki, turistacsalogató látványfőzdék létesültek. Mint nemzeti értéket „csomagolták” be a cseh sört. A honi főzdeszámot viszont megrostálta, a kirótt jövedéki adó fizetése elviselhetetlen és igazságtalan terheket rótt a kisüzemi sörfőzőkre. A jövedéki adó tekintetében az olajszőkítőkkel egy kalap alá vették őket a kockázati biztosíték tekintetében: 5 millió kauciót kellett letenni – ennyibe került akkor egy főzde alapítása. Ez ellehetetlenítette a helyzetüket a nagy tőkeerővel rendelkező multinacionális nagy sörfőző gyárakkal szemben.
Volt olyan rendelkezés is, ami ugyan szigorította, de mégis helyes irányba terelte a kis főzdék működését. Nevezetesen az alumínium tartályok száműzése a sörgyártásból. Ennek lecserélése ugyan többletkiadással járt, de a sör minőségi előállítását segítette. Ugyanis az alutartályok belsejét műgyantával kellett bevonni a használatuk előtt, ám a sör savtartalma a hajszálrepedéseken keresztül így is utat talált a felületen, ami a mikroorganizmusok elszaporodásához, végső soron romláshoz vezetett. E két intézkedés hatására a rendszerváltozás utáni 360, részint megszűnt téeszek istállóiban, állattartó telepein működő sörelőállító helyből mintegy 200 bezárt, ami a minőségbiztosítás, a kisüzemi sörök nívójának emelése érdekében nem is volt baj.
Azért a kedvezőbb változások mellet sem mentünk el szó nélkül.
Az állami szabályozás is kedvezően változott 2011-ben számukra, s 50%-os adókedvezményt kaptak a jövedéki törvény alapján. Ennek megszületésében egy 2008-tól tartó intenzív, hároméves munkája, tárgyalása volt az egyesület vezetőségének.
- Ne feledjük, hogy magyar sör már akkor is csak kisüzemi főzdében készült. A nagyobbak mind külföldi kézben voltak, s így van ez azóta is
– emlékeztetett Vaskó György.
A 11. Főzdefesztre készülve
Elfogadottságuk növelése érdekében 2008-tól konferenciákat is szerveznek. Ezek lényege, hogy a lobbierő növelése mellett a magyar sörtörténelem felelevenítésével (meglepő, hogy milyen rengeteg dolgot találtak ki már sörfőző őseink) megismerhessék múltjukat. Továbbá dokumentálják jelen ténykedésüket a jövő számára, hogy őket is tudják majd kutatni leszármazottaink.
A konferenciákon felmerült az is, hogy életre hívják a Főzdefesztet. A Főzdefeszt létrejöttének előzménye, hogy a miskolci sörverseny alapjait a KSE-vel együtt lerakó Dr. Hegyesné Vecseri Beáta a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszeripari Kara Sör- és Szeszipari Tanszékének vezetője egy vonaton utazott az akkor még outsider, Bart Dániel újságíróval. Eszmecseréjüket követően a Folyékony Kenyér sörblog szerzője csapatával – az érdekkörök találkozása révén – kooperálva a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületével, életre hívta a Főzdefesztet. Az első helyszíne Budapesten, a Mikszáth téren volt. A több mint tízezres látogatószám igazolta a rendezvény létét, sikerét. Olyannyira, hogy idén, 2016. június 10-től 12-ig immár tizenegyedszerre rendezik az első hazai kézműves sörfesztivált, a hazai sörszcéna legnagyobb és legfontosabb eseményét. Részletek: www.fozdefeszt.hu.
Nemzetközi vizeken
Mintegy fél évtizede a nemzetközi versenyeken is indulnak egyesületi tagok. A cseh nemzetközi sörfesztivál – amelyet tavalyig, 25 éven keresztül Tabor városában tartottak, de 2016-an már České Budějovice volt az otthona – igen híres Európában. Ezen a KSE hét főzdéje is jelen volt, s két magyar sör kategóriája győztese is lett.
- A házi sörfőzdék részéről tapasztalható egy olyan trend: legyen minél keserűbb, minél magasabb alkoholtartalmú a termék. Ez nem visz jó irányba, hiszen a keserűség elfedi az ízhibákat, a nagy szeszfok pedig a sörszezonban, a nyári nagy melegben hamar fejbe üti az embert. Ajánlatos lenne, hogy a külföldi trendekhez hasonlóan visszatérjenek a fogyasztók a tradíciókhoz, amelyben az ízvilág a lényeg – vélekedik több évtized tapasztalatával a sörfőzők doyenje.
- Valljuk meg, a fogyasztók többségének az az elsődleges, hogy mindennapi sörivásához legyen meg az itala. Zöme megelégszik a nagyüzemek által ipari mennyiségben piacra dobott italokkal, amelyek a mennyiségi igényeiket olcsón kielégítik. A minőségi sörökre vágyók igényeit kielégítendő a kisüzemek esetében a leglényegesebb, hogy az alapsöröknél legyen fejődés, amire lehet építeni. A kézműves sör az ünnepek söre. Nagyon sok jó kisüzemi sör van, a régebben alakult főzdék a kezdőkkel szembeni piaci előnyeiket úgy tudják megtartani, ha a legkiválóbb alapanyagokkal dolgoznak. Az alapsörök állandósága mellett rotálnak, azaz próbálnak mindig újdonságokat is kínálni a minőségi sört kedvelő fogyasztóknak. Láttatta a jelen helyzetet Vaskó György, aki 2015-ben, kilenc év után köszönt le a KSE elnöki posztjáról, s adta át helyét a fiatalabb generációnak.
Az új elnökkel, Gyenge Zsolttal készült interjúnkat is hamarosan olvashatják a BigFoot Sörfőzde honapján.
Az egyesület hivatalos történetét honlapjukon olvashatják: https://sorfozdek.hu/bemutatkozas
Marján László
A The Agent Ezüst-, a Brand Ale és az AleCapone Bronzdiplomás lett a nívós mezőnyben.
Sörfőzdénk tradicionális barna söre, az Alcatraz kitűnőre vizsgázott hazánk legkomolyabb, a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete által szervezett sörminősítő megmérettetésén április 13-án, Miskolcon. Az ünnepélyes eredményhirdetés egy héttel később lesz.
Házi, nagy- és kisüzemi
A 173 benevezett ital a söripar három szegmenséből érkezett: a legtöbb fajta a kisüzemekből került (volt, amelyik tíznél több termékét is benevezte), a házi sörfőzők is képviseltették magukat, sőt ezúttal már a multinacionális háttérrel rendelkező nagyüzemek produktumai is kóstolásra kerültek.
A nemzetköziséget a zömében hazai sörök mellett a Csíki sör, ukrán, cseh és szlovák produktumok jelentették.
A „söripari rutin” tekintetében is nagy volt a szórás, hiszen a nagyüzemek közül a Dreher Sörgyárak már több mint százéves hagyománnyal büszkélkedhet; az újkori magyar kézműves sörök „nagy öregjei” már több mint két évtized tapasztalatát főzhették bele versenyműveikbe; a fiatalabb főzdék között voltak idén létrejöttek is. A harmadik évébe lépett BIGFOOT Sörfőzde már szinte rutinosnak tekinthető közöttük.
- Nekünk ez már a második seregszemlénk! – mondta Branda Gyula a sörfőzde vezetője. Emlékeztetőül: a 2014.évi viadalon a 2222 amerikai IPA kategóriában Arany diplomát, míg barna búzasörünk a Razzia Ezüst diplomát nyert. Idén a „bearanyozódó” Alcatraz (balti porter) mellett az „ezüstös” The Agent (dél-angol barna ale), a Brand Ale (blond ale), illetve az Ale Capone (extra angol pale ale) nyert minősítést – utóbbi kettő bronzot - a rendkívül népes és erős mezőnyben.
A kulisszák mögött
- Régebben kevesebb, de színesebb kínálat volt jellemző a versenyre – engedett bepillantást a kulisszák mögé a szervezők részéről Agócs Zoltán. S, ha már a kulisszatitkoknál jártunk, kérdeztük a pontozásról, a verseny tisztaságáról.
- A sok sör, sok szakembert is igényel, ezért elméletileg az is előfordulhat, hogy valaki - ha civilként sörfőző mester – a saját főzetét kóstolja. Ám ez nem eredményezhet visszaélést a helyzettel. Ugyanis egyrészt egymás után kóstolják az egy kategórián belüli söröket, így (szak)ember legyen a talpán, aki ki tudja választani teljes bizonyossággal a saját művét. Másrészt a pontozási rendszer úgy van kialakítva, hogy, ha a többiekétől jelentősen eltér az adott pontszám (akár lefelé, akár felfelé) a számítógépes program azzal nem számol - ugyanúgy, mint egyes pontozásos sportágaknál.
„Beer”-ák, azaz a zsűri
Hat asztalnál összesen több mint harmincan tesztelték a hazai és külföldi főzdékből kikerülő nemes nedűket. A sörgasztronómusok és –újságírók közül a zsűriben tevékenykedett olyan ismert és elismert nagyságok is, mint például Vásárhelyi István vagy Vétek György. Megtisztelte a szervezőket és véleményt nyilvánított a nagy tudása mellett kiváló humorérzékkel megáldott Katona Csaba is. A döntnöki csapat színvonalát emelte még a csíki sörfőző mester, Simonffy Árpád. illetve Dr. Salamon Rozália Veronika, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Kar egyetemi docense. A rutinos ítészek mellett a fiatal hozzáértők alkották a négy-ötfős asztaltársaságokat, akiknek kisujjukban vannak már az új bírálati szempontok is.
Az egy asztalnál ülők összetételét úgy igyekeztek megalkotni, hogy az a fiatalság és a rutin, illetve az elmélet és a gyakorlat ideális elegye legyen.
A versenyen sikerült megszólaltatnunk a rendező Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületet korábban kilenc éven át vezető Vaskó Györgyöt és a jelenlegi elnököt, Gyenge Zsoltot is. A velük való beszélgetésről is hamarosan beszámolunk.
Teljes fotógaléria: https://goo.gl/photos/kS1GP5RgbaTVqx9Q8
- Drágám, neked melyik a kedvenc söröd? - kérdezte tőlem feleségem a minap. Mert azt látja, hogy mióta felfedeztem magamnak (és a nádudvari Molnár Italdiszkontnak) a domonyi Bigfoot Sörfőzdében készülő minőségi kézműves magyar söröket, azóta olyan élvezettel tudom kortyolgatni ezen nemes nedűket, mint más seritalt sosem azelőtt az elmúlt tizenöt évben (azóta alkotunk egy párt).
- Hát, tudod, kicsit úgy vagyok vele, mint a gyerekeimmel! - válaszoltam kisvártatva. Igaz gyerkőcből nekem „csak” kettő van, míg a Bigfoot család kilenc „főt” számlál. – Nem tudok, s nem is akarok közülük választani – ennyi a gyerekhasonlat része.
- Láttam karácsonykor a Duettet favorizáltad! – próbált mégis kiszedni belőlem valami konkrétumot.
- Igen, az a különleges „mézeskalácsos”, fűszeres ízvilág nagyon illett az ünnepi miliőhöz. Mellesleg édesapámnak is nagy kedvence lett – erősítettem meg észrevételét. Ha már így rákérdezett, elsoroltam neki, miért is kedvelem a többi fajtát is.
– Az Alcatraz - édesszájú lévén - hamar a szívembe lopta magát az édeskésebb aromájával. Ráadásul a csoki malátás nedűhöz társítottam egy falat minőségi étcsokoládét. Voltak, kik kikerekedett szemekkel néztek rám e miatt, de akik megkóstolták úgy vélték: életképes párost alkotnak.
A Brand Ale – bevallom – elsőre nem fogott meg, bár sok ismerősöm erre „cuppant” rá leginkább. Aztán összebarátkoztunk, s rozmaringos bájával magával ragadott.
Silver Street –a világ legjobb élesztőjével készült világos búzasört még a búzasöröket évtizedek óta elkerülő édesapám is hamar a kedvencei közé emelte. Ez önmagáért beszél.
A Razzia sötét búzasör, ami számomra, mezei sörfogyasztó számára egy unikum volt, hiszen a búzasör nekem egyet jelentett a világos, már-már elviselhetetlenül savanyú habzó itallal. A Razziában a búzamaláta savanyúságát harmonikusan egészíti ki a többi három maláta.
Az Ale Capone-t csupán csapolva csodálhattam eddig, de kesernyés íze hamar utat talált az ízlelőbimbókhoz.
Ha már keserűség harmóniájánál járunk, nem hagyhatjuk szó nélkül a fiatalok nagy kedvencét a Chicago-t, amely aromája mellett vöröses színével is szépséget jelenít meg.
A kesernyés élményorgia betetőzője számomra a Bigfoot Sörfőzde aranydiplomás söre a 2222, amelyet, bevallom, még egy borház udvarán is előnybe részesítettem a hazai pályán szereplő – egyébként nem megvetendő – roséval szemben.
Személyes kedvencem lett megjelenésekor a The Agent (addig az Alcatraz vitte a prímet). The Agent - az ügynök haláli (finom). Legutóbb fősulis koromban vagy 20 éve éreztem hasonló ízeket az Amstel Goldot kortyolgatva, de ez még annál is sokkal zamatosabb.
Marján László
Olyan rég volt az utolsó bejegyzés, hogy voltaképpen ez lesz az első. Pedig rengeteg minden történik velünk, természetesen nem arra gondolok mikor a domonyi kanyarban, szállítás közben, leborult egy fél raklap üveg.
Ezen a héten sikeresen abszolváltuk az első megmérettetésünket a Miskolcon megrendezett Jubileumi Sörversenyen. Söreink rendre megállták a helyüket. Az eredményt becsülendőnek tartom, figyelembe véve, hogy alig pár hónapja munkálkodunk. Külön örömmel tölt el a 2222 (Négykettes) sikere, amely bekerült a legjobbaknak megítélt sörök közé. Egy arany diploma mégiscsak méltó választ ad egy frappáns, de sok ponton vitatható, neten található sufni zsűrizésre.
A folyamatos jó idő visszafordíthatatlan jeleit mutatja a nyár közeledtének. Ez többek között üres tartályokat jelent számunkra. Minden friss főzetben benne lakozik már valami új, az előzőekhez képest kifinomultabb szaktudás, közelebb kerülve az elérhetetlen tökéletességhez.
Legértékesebb hírünk az, hogy üveges söreink eltarthatóságának lépcsőzetes emelésével (egy kivételével) már elértük a kívánt kilencven napot, ezzel is könnyítve a partnereink munkáját és ösztönözve vevőink vásárlói kedvét.
Söreinkből a világos búzát nemsokára feláldozzuk a termelés zökkenőmentességének oltárán. Ez nagy büntetés (a sörnek és nekünk egyaránt). Fájó szívvel tesszük, mivel az egyetlen bűne a szerényebb testesség.
Végezetül feltétlen említést érdemel a nagy közönség kedvenc Razzia, amit minden BigFoot szurkoló dicsér. A csajos Chicago, aminek aroma komlói csiszolásával kívánjuk kiadni a Chicago Blues-t, a szigorú Ale Capone, a rakoncátlanul sokáig erjedő Alcatraz, ami ezzel szemben, hálából még a kételkedőket is megmosolyogtatta. És most visszakanyarodva a történet elejére: a Négykettesre, amelynek malátaképlete és hidegkomlózása igazi presztízskérdést jelent számunkra.
Branda Gyula
Domonyban működő kisüzemi Sörfőzde áruszállító munkakörbe teljes munkaidőbe kollégát keres.
Előny: hasonló területen szerzett tapasztalat.
Bér megegyezés szerint.
Jelentkezés fényképes önéletrajzzal a domonysor@gmail.com e-mail címen.